Zen of Wood – 1. rész
A Zen of wood cikk eredetileg angol nyelven készült, és az amazingribs.com oldalon lett publikálva (http://amazingribs.com/tips_and_technique/zen_of_wood.html ). Rendkívül fontos dolgokat taglal a fával, szénnel sütés alapjairól, ezért szükségét éreztem lefordítani. A cikk zömében az eredeti szöveget tartalmazza, csak néhány helyen egészítettem ki saját gondolatokkal, melyeket csillaggal jelöltem meg.
A fordítást Veress Jocitól, a Wood2Smoke alapítójától kaptuk meg közlésre, és több részletben fogjuk megosztani veletek. A Wood2Smoke kifejezetten Big Green Egghez ajánlott termékeit természetesen a webshopunkban is megtalálhatjátok!
Fa:
Gázok (szénmonoxid, széndioxid, nitrogénoxid, savak, alkoholok, aromatikus polimerek)
Folyadékok (víz, vízgőz)
Szilárd részecskék (szén, kreozot)
Szén:
Gázok (szénmonoxid, szédioxid, nitrogén oxid, polimerek)
Folyadékok (vízgőz, víz)
Szilárd részecskék (szén, hamu)
Gáz:
Gázok (széndioxid,víz,levegő)
Elektromos:
Gázok (levegő)
Manapság a legtöbb grill és szmoker szenet vagy gázt használ hőforrásként, de elvétve találkozhatunk fapellet és elektromos sütőkkel is. Ezeknél az eszközöknél a füstös aromát fa hozzáadásával érik el, mely a legtöbb esetben faapríték, facsonk, brikett, pellett vagy fűrészpor. Ha ezek közül bármelyiket megfelelő hőfokra hevítünk, füst képződik. Valamennyi füstíz a húsból is képződik, ugyanis a húsban lévő fűszerek és zsírok hő hatására megolvadnak és forró felülethez érve elpárolognak. A tapasztalt, kalandvágyó szakácsok akár különböző száraz gyógynövényekkel, teákkal, de akár szénával is füstölnek. Azonban nem minden füst egyforma.
A frissen vágott keményfának igen magas a víztartalma, súlyának közel 50%-a, így rengeteg gőz és víz keletkezik égetése közben, valamint akár 45%-kal több energiába kerül, mint a szén vagy gáz elégetése, hiszen a tüzet lehűti a fában lévő víz. Tehát a füstöléshez használt keményfánk minden esetben legyen rendkívül száraz.
A szárított keményfa nagyon ritkán van 10% nedvességtartomány alatt. A maradék 90%-ot nagyjából 40% cellulóz, 40% hemicellulóz, 19% lignin és 1% ásványok alkotják. A pontos számok mindig függnek a fafajtól, alfajtól, kortól, talajtól és klímától, ahonnan a növény származik.
A cellulóz és hemicellulóz nagy molekulákból áll, melyet szénhidrátok és cukrok alkotnak. A lignin egy komplex kötőanyag, mely a fa erejét, tartását adja, és leginkább a sejtfalakban fordul elő. A fában van még oxigén, nitrogén, szén és hidrogén is, sok más molekula mellett. A fában előforduló ásványok lehetnek: kálium, kén, nátrium, klór és nehézfémek. Habár ezek az ásványok nagyon csekély mennyiségben vannak jelen, mégis jelentősen befolyásolhatják a füst ízét és aromáját.
Az interneten mindenki számára elérhető “erdő enciklopédia”-ra ( http:// www.forestencyclopedia.net/p/p1263) hivatkozva, a füstízt jobban befolyásolja a klíma és talaj ahol a fa felnőtt, mint maga a fafaj. Ez egy rendkívül fontos kijelentés, különösen ha azon hezitál az ember, hogy milyen füstölőfát használjon. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egy Vértes hegységből származó bükkfa és egy Budapest közelében nevelkedett bükkfa közötti ízkülönbség nagyobb, mint két egymás mellett nevelkedett bükk és tölgy között.
Laboratóriumi körülmények között, tökéletes égés esetén a fa kb. 8600 BTU ( 1 BTU = kb.1055 joule) hőt termel kb. fél kiló fából. Körülbelül a súlyának fele alakul széndioxiddá, a másik fele pedig vízgőzzé. Egy szmokerben vagy grillezőben azonban soha nincs tökéletes égés.
A fában sok levegő van, így jó hőszigetelő. Ez az oka annak, hogyha a kezünkbe fogunk egy hasábot az egyik végét a parázsba tehetjük, de a másik végét nyugodtan foghatjuk. Ez azonban azt is eredményezi, hogy a fa égetése nem egyenletes, hiszen a különböző részek különböző hőmérsékleten égnek. Az égés során a fa négy különböző fázison megy keresztül. Ha minden jól megy, sütés közben mind a négy fázis jelen van egyidőben.
A 4 fázissal a következő cikkben folytatjuk… maradjatok velünk!
A második részt ide kattintva éred el! Zen of Wood – 2. rész
És a befejező rész! Zen of Wood – 3. rész