Vegetáriánus pite vadon termő gombákkal

Sütés, 1-2 óra, Gomba, Tojás, Liszt | 2024. december 17.

Vegetáriánus pite vadon termő gombákkal

Időzítés

Előkészítési idő: 75 perc

Sütési idő: 130 perc

Összesen: 205 perc

Adag: 8 személy

Hozzávalók

Tészta:

  • 275 g hideg vaj (+ puha vaj a forma kikenéséhez)
  • 500 g liszt (+ extra a nyújtáshoz)
  • 5 g finom tengeri só
  • 150 ml víz

Töltelék:

  • 200 ml habtejszín
  • 200 ml víz
  • 50 ml szójaszósz
  • 50 g szárított vargánya
  • 600 g vegyes vadon termő gomba
  • ½ zellergumó
  • 1 póréhagyma (csak a fehér része)
  • 2 fehér hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál Madras curry por
  • 4 evőkanál liszt

További hozzávalók:

  • 1 tojássárgája
Vegetáriánus pite vadon termő gombákkal

Előkészületek a vegetáriánus pitéhez

  1. A tésztához kockázzuk fel a vajat. Tegyük egy tálba az összes hozzávalót, és keverjük össze röviden. Ezután a tésztát helyezzük munkafelületre, és kézzel gyúrjuk homogén masszává. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
  2. Közben gyújtsuk be a faszenet a Big Green Egg-ben, és állítsuk be a hőmérsékletet 220 °C-ra a convEGGtor és az acél grillrács segítségével.
  3. A töltelékhez forraljuk fel a tejszínt, vizet és szójaszószt a szárított vargányával. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
  4. Eközben tisztítsuk meg a gombákat, és vágjuk durvára. Hámozzuk meg a zellergumót, és kockázzuk fel 1 cm-es darabokra. A póréhagyma fehér részét vágjuk negyedekbe hosszában, majd szeleteljük 1 cm széles darabokra. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát.
Vegetáriánus pite vadon termő gombákkal

Vegetáriánus pite elkészítése

  1. Olvasszuk meg a vajat a Green Dutch Oven-ben. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a curryport, és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a zellergumót, és pirítsuk további 3 percig. Keverjük hozzá a lisztet, és főzzük még 5 percig.
  2. Szűrjük át a lehűlt tejszínes szószt, majd öntsük a Dutch Ovenbe. Keverjük össze, és várjuk meg, míg besűrűsödik. Keverjük bele a gombákat, majd vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük bele a póréhagymát. Hagyjuk kihűlni.
  3. Vajazzuk ki a kis öntöttvas serpenyőt, és béleljük ki sütőpapírral. A tésztát osszuk ketté, a nagyobb részt nyújtsuk kör alakúra (3-4 mm vastagra), majd béleljük ki vele a serpenyőt úgy, hogy bőven túllógjon a széleken.
  4. Kanalazzuk bele a tölteléket, és simítsuk el. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, hogy fedélként szolgáljon. A tészta szélét kenjük meg egy lisztes-vizes keverékkel, majd fedjük le a pitét a tésztával. A túllógó széleket vágjuk vissza 2 cm-re, és egy villa segítségével zárjuk le légmentesen.
  5. Kenjük meg a tészta tetejét a felvert tojássárgájával, majd vágjunk ki egy kört a közepéből, és helyezzünk bele alufólia kéményt. A maradék tésztából készítsünk díszítést, és azt is kenjük meg tojással.
  6. Tegyük a serpenyőt a grillre, és süssük a pitét kb. 40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.