Memphis-Style szaftos tépetthús
Memphisi stílusú szaftos tépetthús – A tökéletes BBQ pulled pork receptje a Big Green Egg-en
A lassan sült, füstös tépetthús igazi BBQ klasszikus, amit a memphisi pitmasterek évtizedek óta tökéletesítenek. Az eredmény? Egy szaftos, omlós hús, amely szinte magától szétesik – tökéletes szendvicsbe, vagy akár magában is, egy jó adag házi barbecue szósszal.
Ez a recept nemcsak a tapasztalt grillmestereknek szól, hanem azoknak is, akik most ismerkednek a Big Green Egg által kínált low & slow sütéssel. A BGE kerámia szerkezete kiválóan tartja a hőt, így biztosítva a tökéletes BBQ élményt.
Hozzávalók (4-6 főre):
-
1 db 3,5-4 kg-os sertéslapocka (zsíros részt hagyd rajta, ettől lesz igazán szaftos)
-
Fűszeres rub (BBQ szárazpác):
- 100 g barna nádcukor
- 100 g durva tengeri só vagy kóser só
- 3 evőkanál chili por
- 3 evőkanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- ½ teáskanál citrombors
- ½ teáskanál őrölt kávé (opcionális, de mélyebb ízt ad)
- ¼ teáskanál cayenne bors
-
Extra hozzávalók:
- 2-3 dl 100%-os almalé
- BBQ szósz (ízlés szerint, tálaláshoz)
- Friss zsemle vagy házi készítésű briós szendvicsnek
Elkészítés a Big Green Egg-en:
1. Előkészítés – a hús fűszerezése
Ne vágd le a sertéslapocka zsírját! Ez sütés közben nedvesen tartja a húst, és plusz ízt is ad neki. Ha vannak lelógó, felesleges darabok, azokat eltávolíthatod, de a főbb tisztítás ráér sütés utánra.
A szárazpácot keverd össze egy tálban, majd alaposan dörzsöld be vele a húst minden oldalán. Tedd hűtőbe legalább 30 percre, de ha van időd, akár
4 órán át is pihentetheted, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
2. Lassú sütés a Big Green Egg-en – a BBQ igazi titka
Grill előkészítése:
- Állítsd be a Big Green Egg-et 115 – 120 °C-ra (low & slow sütéshez).
- Használj kétharmad rész cseresznyefát és egyharmad rész hickory-t, hogy kellemes, de nem túl erős füstös ízt kapj.
- Helyezd be a ConvEGGtor-t, hogy indirekt hőn süljön a hús.
Sütés első szakasza:
- Helyezd a sertéslapockát a Big Green Egg rácsára zsíros oldalával felfelé, és 8-10 órán keresztül süsd, amíg a belső hőmérséklete eléri a
82°C-ot. - Ne nyitogasd feleslegesen a fedelet! A BGE kiválóan tartja a hőt, hagyd, hogy dolgozzon!
3. A tökéletes BBQ trükk – az almalés párolás
- Vegyél elő egy dupla rétegű alufóliát, és helyezd rá a sült húst.
- Ahogy kezded lezárni a fóliát, öntsd rá az almalevet – ez extra szaftosságot ad neki.
- Csomagold be szorosan, és tedd vissza a Big Green Egg-be
még 2 órára, amíg a hús eléri a 93°C-os belső hőmérsékletet.
4. Pihentetés és tálalás – a BBQ mesterek titka
- Amint kész, hagyd pihenni 30 percig a fóliában. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús visszaszívja a levét és igazán omlós legyen.
- Ezután egy húsvillával vagy kézzel tépkedd szét a húst. Ha nagyobb darabokat szeretsz, hagyd így, ha pedig inkább szálaira szednéd, akkor aprítsd szét jobban.
- Távolítsd el a felesleges zsírt és a csontokat.
Tálalási ötletek:
Klasszikus tépetthúsos szendvics – tedd egy puha briós zsemlébe, locsold meg BBQ szósszal, és adj hozzá friss coleslaw salátát.
BBQ tál – tálald frissen sült hasábburgonyával és házi savanyúsággal.
Mexikói tépetthúsos taco – tortillába töltve, avokádóval és jalapeñóval feldobva.
Tipp: A tökéletes BBQ élmény titka a Big Green Egg-en
Ne kapkodj! A jó BBQ nem sietős műfaj – a lassú sütés a kulcs.
Hőmérőt használj! A Big Green Egg stabil hőt biztosít, de mindig ellenőrizd a belső hőmérsékletet.
Ne spórolj a pihentetéssel! Ha túl korán kezdesz neki a hús tépkedésének, a nedvek kifolynak, és száraz lesz.
BBQ, ahogy a profik csinálják a Big Green Egg-en
Ez a tépetthús recept minden BBQ kedvelő álma – tökéletesen füstös, szaftos és elképesztően ízletes az így elkészített tépetthúsos szendvics . A Big Green Egg segítségével az ízek pedig még intenzívebbek lesznek, igazi ízrobbanást előidézve a szádban.
Próbáld ki otthon, és garantáltan lenyűgözöd vele a családot és a barátokat!