Memphis-Style szaftos tépetthús

Füstölés, Húsok, Low&slow | 2025. február 28.

Memphisi stílusú szaftos tépetthús – A tökéletes BBQ pulled pork receptje a Big Green Egg-en

A lassan sült, füstös tépetthús igazi BBQ klasszikus, amit a memphisi pitmasterek évtizedek óta tökéletesítenek. Az eredmény? Egy szaftos, omlós hús, amely szinte magától szétesik – tökéletes szendvicsbe, vagy akár magában is, egy jó adag házi barbecue szósszal.

Ez a recept nemcsak a tapasztalt grillmestereknek szól, hanem azoknak is, akik most ismerkednek a Big Green Egg által kínált low & slow sütéssel. A BGE kerámia szerkezete kiválóan tartja a hőt, így biztosítva a tökéletes BBQ élményt.

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 1 db 3,5-4 kg-os sertéslapocka (zsíros részt hagyd rajta, ettől lesz igazán szaftos)

  • Fűszeres rub (BBQ szárazpác):

    • 100 g barna nádcukor
    • 100 g durva tengeri só vagy kóser só
    • 3 evőkanál chili por
    • 3 evőkanál füstölt paprika
    • 1 teáskanál fokhagymapor
    • 1 teáskanál hagymapor
    • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
    • ½ teáskanál citrombors
    • ½ teáskanál őrölt kávé (opcionális, de mélyebb ízt ad)
    • ¼ teáskanál cayenne bors
  • Extra hozzávalók:

    • 2-3 dl 100%-os almalé
    • BBQ szósz (ízlés szerint, tálaláshoz)
    • Friss zsemle vagy házi készítésű briós szendvicsnek

Elkészítés a Big Green Egg-en:

1. Előkészítés – a hús fűszerezése

Ne vágd le a sertéslapocka zsírját! Ez sütés közben nedvesen tartja a húst, és plusz ízt is ad neki. Ha vannak lelógó, felesleges darabok, azokat eltávolíthatod, de a főbb tisztítás ráér sütés utánra.

A szárazpácot keverd össze egy tálban, majd alaposan dörzsöld be vele a húst minden oldalán. Tedd hűtőbe legalább 30 percre, de ha van időd, akár
4 órán át is pihentetheted, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.

2. Lassú sütés a Big Green Egg-en – a BBQ igazi titka

Grill előkészítése:

  • Állítsd be a Big Green Egg-et 115 – 120 °C-ra (low & slow sütéshez).
  • Használj kétharmad rész cseresznyefát és egyharmad rész hickory-t, hogy kellemes, de nem túl erős füstös ízt kapj.
  • Helyezd be a ConvEGGtor-t, hogy indirekt hőn süljön a hús.

Sütés első szakasza:

  • Helyezd a sertéslapockát a Big Green Egg rácsára zsíros oldalával felfelé, és 8-10 órán keresztül süsd, amíg a belső hőmérséklete eléri a
    82°C-ot.
  • Ne nyitogasd feleslegesen a fedelet! A BGE kiválóan tartja a hőt, hagyd, hogy dolgozzon!

3. A tökéletes BBQ trükk – az almalés párolás

  • Vegyél elő egy dupla rétegű alufóliát, és helyezd rá a sült húst.
  • Ahogy kezded lezárni a fóliát, öntsd rá az almalevet – ez extra szaftosságot ad neki.
  • Csomagold be szorosan, és tedd vissza a Big Green Egg-be
    még 2 órára, amíg a hús eléri a 93°C-os belső hőmérsékletet.

4. Pihentetés és tálalás – a BBQ mesterek titka

  • Amint kész, hagyd pihenni 30 percig a fóliában. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús visszaszívja a levét és igazán omlós legyen.
  • Ezután egy húsvillával vagy kézzel tépkedd szét a húst. Ha nagyobb darabokat szeretsz, hagyd így, ha pedig inkább szálaira szednéd, akkor aprítsd szét jobban.
  • Távolítsd el a felesleges zsírt és a csontokat.

Tálalási ötletek:

Klasszikus tépetthúsos szendvics – tedd egy puha briós zsemlébe, locsold meg BBQ szósszal, és adj hozzá friss coleslaw salátát.

BBQ tál – tálald frissen sült hasábburgonyával és házi savanyúsággal.

Mexikói tépetthúsos taco – tortillába töltve, avokádóval és jalapeñóval feldobva.

Tipp: A tökéletes BBQ élmény titka a Big Green Egg-en

Ne kapkodj! A jó BBQ nem sietős műfaj – a lassú sütés a kulcs.

Hőmérőt használj! A Big Green Egg stabil hőt biztosít, de mindig ellenőrizd a belső hőmérsékletet.

Ne spórolj a pihentetéssel! Ha túl korán kezdesz neki a hús tépkedésének, a nedvek kifolynak, és száraz lesz.

BBQ, ahogy a profik csinálják a Big Green Egg-en

Ez a tépetthús recept minden BBQ kedvelő álma – tökéletesen füstös, szaftos és elképesztően ízletes az így elkészített tépetthúsos szendvics . A Big Green Egg segítségével az ízek pedig még intenzívebbek lesznek, igazi ízrobbanást előidézve a szádban.

Próbáld ki otthon, és garantáltan lenyűgözöd vele a családot és a barátokat!