Tonhalas és tengeri moszatos pizza
Áttekintés
Előkészületek: 135 PERC
Elkészítés: 40 PERC
ÖSSZESEN: 175 PERC
Adag: 1 PIZZA
Ha szeret kísérletezni, és egy modern pizzát szeretne kipróbálni a hagyományos helyett, ez a tonhalas pizza (Pizza Tonno) határozottan megéri a fáradságot. A recept tengeri moszatot és hagyományos tonhalat is használ. Nem kell pizzaszószt készíteni. Helyette friss tejszínt használunk.
Hozzávalók
Tésztaalap:
- 250 g liszt (lehetőleg 00) + némi liszt a dagasztáshoz
- 25 g friss élesztő vagy 8 g száraz élesztő
- 150 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj + némi olaj a kenéshez
- 1 teáskanál cukor
Feltét:
- 300 g friss tejszín (crème fraîche)
- 2 kk. őrölt fehér bors
- 20 db cseresznyeparadicsom
- 250 g friss tonhalfilé
- 1 ek. wasabikrém
- 100 g majonéz
- 2 nori tengerimoszatlap
- 2 ek. szójaszósz
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 40 g wakame (japán tengeri moszatból készült saláta)
Előzetes műveletek
A pizzaalaphoz keverje össze a lisztet egy csipet sóval a tálban. Oldja fel az élesztőt a langyos víz egyharmadában, és adja hozzá a liszthez. Adja hozzá a maradék vizet, és kavarja hozzá az olívaolajat és a cukrot. Legalább 5 percig alaposan gyúrja össze a tésztát.
A gyúrás konyhai robotgépben könnyebb.
Tegye a tésztát a munkalapra, és kézzel további egy percig dagassza. Olajozzon ki egy tálat, formázzon labdát a tésztából, és tegye a tálba. Takarja le a tálat egy tiszta, nedves kendővel, és hagyja kelni 2 órán át.
Időközben fűszerezze a friss tejszínt ízlés szerint fehér borssal és sóval. Vágja félbe a cseresznyeparadicsomokat, és vágja vékony szeletekre a tonhalfilét. Keverje össze a wasabikrémet a majonézzel. Takarja le az összetevőket, és felhasználásig tartsa a hűtőszekrényben.
Elkészítés
Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, és melegítse fel a convEGGtorral, a rostéllyal és a sütőkővel együtt 275–300 °C-ra. Időközben ossza a tésztát két egyenlő részre, és formázzon belőlük labdákat. Szórjon a tésztanyújtó lapra egy kevés lisztet, és nyújtsa vékonyra az első labdát egy tésztanyújtóval.
Szórjon némi lisztet az alumínium pizzalapátra, és tegye rá a pizzalapot. Kenje meg a pizzalapot a friss tejszín felével. Hagyjon némi helyet üresen a szósz és a külső szél között.
Áztassa be az egyik norilapot egy tál vízbe 10 másodpercre. Vegye ki a lapot a vízből, tépkedje darabokra, és oszlassa el a friss tejszínen, majd rendezze el rajta a megfelezett paradicsomok felét is.
Szórjon némi lisztet a sütőkőre. A pizzalapát segítségével tegye a pizzát a sütőkőre, zárja le az EGG fedelét, és kb. 5 perc alatt süsse készre a pizzát. Időközben nyújtsa ki a második labdát, és azonos módon adja hozzá a feltétet.
Rendezze el a pizzán a tonhalfilé felét, és 10 másodpercre zárja le az EGG fedelét. Vegye ki a pizzát az EGG-ből, és szórja meg a tonhalat a szójaszósz felével. A maradék olívaolajat spriccelje a pizzára, és szórja rá a wakame felét. Tálaláskor adjon hozzá wasabis majonézt, és szeletelje fel a pizzát a kompakt pizzavágó késsel.
Süsse meg a második pizzát az előzőekben leírt módon.