Sült oldalas
Áttekintés
Előkészületek: 20 PERC
Elkészítés: 270 PERC
ÖSSZESEN: 290 PERC
Adag: 4 FŐRE
A sült oldalas ízét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen pácot használnak. Az édes szójás pác rendkívül finom a sült oldalassal kombinálva. Az almaecet még puhábbá teszi a húst. Vegye figyelembe, hogy az előzetes elkészítési időn kívül további 8–24 órára van szükség a hús pácolására.
Hozzávalók
A sült oldalashoz:
- 2 adag csontos oldalas
- 4 ek. ötfűszerkeverék
- 2 újhagyma
- 1 ek. szezámmag
Pác:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm friss gyömbér
- ½ piros csilipaprika
- 1 darab fahéj
- 10 szem fekete bors
- 1 csillagánizs
- 3 db szegfűszeg
- 5 lime-levél (kaffir citrom)
- 1 ek. őrölt gyömbér
- 100 ml mogyoróolaj
- 150 ml szójaszósz
- 150 ml édes indonéz szójaszósz
- 75 ml almaecet
A mázhoz:
- 150 ml szójaszósz
- 150 ml édes indonéz szójaszósz
- 50 ml almaecet
- 50 ml mogyoróolaj
- 2 púpozott ek. almaszirup
Előzetes műveletek
Távolítsa el az oldalas homorú oldalán lévő hártyát úgy, hogy egy vékony kést csúsztat a hártya és a bordák közé. Válassza le a hártyát, majd kézzel húzza le róla. Végezze el ugyanezt a második borda esetében is. Az oldalasok mindkét oldalát fűszerezze meg az ötfűszerrel, és nyomkodja a fűszereket a húsba.
Hámozza meg a fokhagymát, és vágja durvára a gerezdeket a páchoz. Szeletelje fel a gyömbért, és karikázza vékonyra a csilipaprikát. Törje ketté a fahéjat, és törje durvára a fekete borsot. Kavarja össze a pác hozzávalóit.
Helyezze a húsdarabokat egy edénybe, és öntse rá a pácot. Fedje le az edényt, és pácolja a hűtőben 8–24 órán át. Időnként forgassa meg a húsokat, és kanalazzon rá a pácból. A húst zárható zacskóban is pácolhatja.
Elkészítés
Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, és állítsa a hőmérsékletet 125 °C fokra. Áztasson vízbe egy maréknyi almafa füstölőforgácsot.
Szórja a beáztatott faforgácsot az izzó faszénre. Helyezze be a convEGGtort, majd tegye rá a téglalap csöpögtetőtálcát. Helyezze a rácsot az EGG-be, és tegye rá a V-rácsot. Tegye a húsokat a rácsra, majd zárja le az EGG fedelét. Állítsa be a hőmérsékletet 125 °C-ra, és 2,5 órán keresztül süsse az oldalasokat.
Melegítse az EGG-et 140 °C-ra, és hagyja tovább sülni az oldalasokat ezen a magasabb hőmérsékleten körülbelül 20 percig. Időközben az öntöttvas szószos edényben kavarja össze a máz hozzávalóit, és tegye az edényt a rács szélére. Időnként keverje meg a mázt, hogy minden hozzávaló alaposan összekeveredjen.
Tegyen a keverékből a sült oldalas húsos részére, és további 10 percig hagyja sülni. Ismételje meg a műveletet, és újabb 10 percig hagyja sülni. Időközben karikázza fel az újhagymát.
Vegye ki a sült oldalast az EGG-ből, és utoljára tegyen a húsos részre a keverékből. Szórja meg a bordákat az újhagymával és a szezámmaggal. A pác miatt az oldalas sötétnek tűnhet, de ez egyáltalán nem von le az ízéből. Kellemes sütés-főzést!