Rák saláta grillezett avokádóval és crostinivel

Tengeri, Sütés, 1-2 óra | 2024. december 17.

Előkészítési idő

20 perc

Sütési idő

30 perc

Teljes idő

50 perc

Adag

4 fő

Saláta

  • 2 főtt tengeri rák
  • 2 avokádó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 bio lime
  • ½ cm friss gyömbér
  • 1 salotta hagyma
  • 5 cm daikon (retek)
  • 1 Granny Smith alma
  • 3 evőkanál majonéz
  • Só és frissen őrölt fekete bors

Crostini

  • 12 szelet kis brióskenyér
  • 3 evőkanál olívaolaj

Díszítés

  • 3 retek
  • 2 ág kapor
  • 2 ág turbolya
Rák saláta grillezett avokádóval és crostinivel

A rák saláta előkészítés lépései

  1. Big Green Egg előkészítése

    Gyújtsuk be a faszenet a Big Green Egg grillezőben, majd helyezzük rá az öntöttvas rácsot, és melegítsük fel 220°C-ra.

  2. Rák húsa előkészítése

    Törjük le a rákok ollóját és lábait. Kalapács segítségével óvatosan törjük fel az ollókat, és szedjük ki belőlük a húst. Ellenőrizzük, hogy nem maradt-e héj a húsban. Tisztítsuk meg a rákpáncélokat, majd szárítsuk meg konyhai papírtörlővel. A rák lábait tegyük félre díszítéshez.

Elkészítési lépések

1. Avokádó és crostini grillezése

  • Vágjuk félbe az avokádókat, és kenjük meg a vágott felületüket olívaolajjal. Helyezzük a vágott felükkel lefelé az előmelegített grillre, és süssük 2 percig.
  • Fordítsuk el 90 fokkal, hogy szép grillmintát kapjunk, majd süssük még 2 percig. Végül fordítsuk meg, és a héjas oldalukkal süssük 3 percig. Minden lépés után zárjuk le a Big Green Egg fedelét.
  • Közben a brióskenyér szeleteket is kenjük meg olívaolajjal, és grillezzük mindkét oldalukat 1 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

2. Avokádó és a rák saláta összeállítása

  • Vegyük le a grillezett avokádókat és crostinit a grillről, majd hagyjuk őket kihűlni. Kanalazzuk ki az avokádó húsát egy tálba, és villával törjük pépesre.
  • Finoman reszeljük a lime héját az avokádóhoz. A gyömbért hámozzuk meg, majd szintén finomra reszeljük.
  • Hámozzuk meg a salotta hagymát, a daikont és az almát. Az almának távolítsuk el a magházát, majd mindkettőt vágjuk apró, körülbelül 3 milliméteres kockákra.
  • Keverjük össze az avokádót a reszelt lime-héjjal, gyömbérrel, aprított salottával, daikonnal, almával, a rák hússal és a majonézzel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

3. Tálalás

  • Kanalazzuk a rák salátát a félretett rákpáncélokba, majd díszítsük a félretett rák lábakkal.
  • A retket vágjuk cikkekre, és szórjuk meg a rák salátát kaporral és turbolyával.
  • Helyezzük a töltött rákokat a crostinikkel együtt egy mutatós tálra, és tálaljuk az asztal közepén.

Tippek

  • A rák salátát előre is elkészíthetjük: fóliával letakarva tároljuk hűtőszekrényben, hogy ne barnuljon meg.
  • A crostiniket is grillezhetjük előre, majd légmentesen záródó dobozban tárolhatjuk.
  • Tálaláskor csak töltsük meg a rákpáncélokat, és helyezzük a crostinik mellé.
Rák saláta grillezett avokádóval és crostinivel