Ropogós csirkehús alappáccal
Áttekintés
Előkészületek: 20 PERC
Elkészítés: 35-45 PERC
ÖSSZESEN: 55-65 PERC
Adag: 4 FŐRE
Ez a pác nemcsak csirkéhez jó, hanem sült oldalashoz, pulled porkhoz (magyarul gyakran hívják „húzott húsnak”), sertésfiléhez, vagy akár királyrákhoz is. Megvárhatja, hogy elkészítés előtt a hús felszívja a pácot – de ez sem kötelező. Ha a bepácolt csirkét 2-3 órára beteszi a hűtőbe, ezzel felerősödnek az ízek.
Hozzávalók
Csirkehús:
- 4 csirkecomb vagy 8 alsó comb
- olívaolaj
- tetszés szerinti grillszósz, pl. fehér grillszósz
Pác:
- ½ kk. őrölt köménymag
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- 1 ek. finom tengeri só
- 1 ek. fokhagymapor
- 1 ek. barna porcukor
- ½ ek. hagymapor
- ½ ek. szárított kakukkfű
- ½ ek. reszelt citromhéj
- 1 tk. csilipehely
- ½ kk. cayenne bors
Elkészítés
Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, majd állítsa az EGG és a convEGGtor hőmérsékletét 200–210 °C-ra. A páchoz egy mozsárban törje meg finomra a köménymagot, és alaposan keverje össze a többi hozzávalóval.
Ha csirkecombot használ, óvatosan emelje fel a bőrt a combrésznél, és a bőr alá dörzsölje be a pácot. A pác így közvetlenül érintkezik a hússal, és különlegesen ízletessé teszi azt.
Ugyanazt a módszert minden olyan csirkedarabra alkalmazhatja, amelyeken egy nagyobb darab bőr van (megjegyzés: ez nem vonatkozik az alsó combra vagy a csirkeszárnyra).
Kenje meg a csirke külső részét egy kevés olívaolajjal, szórja meg a páccal, és nyomkodja bele finoman a fűszert. A maradék pácot tartsa meg későbbi felhasználásra.
Rendezze el a csirkecombokat és/vagy alsócombokat a rostélyon, zárja le az EGG fedelét, és süsse a csirkét kb. 20 percig.
Fordítsa meg a csirkét, és további 15–25 percig süsse. Vegye ki a csirkét az EGG-ből, és tálalja a grillszósszal.