Ropogós csirkehús alappáccal

0-30 perc, Sütés, Csirke | 2021. június 01.

Áttekintés

Előkészületek: 20 PERC

Elkészítés: 35-45 PERC

ÖSSZESEN: 55-65 PERC

Adag: 4 FŐRE

Ez a pác nemcsak csirkéhez jó, hanem sült oldalashoz, pulled porkhoz (magyarul gyakran hívják „húzott húsnak”), sertésfiléhez, vagy akár királyrákhoz is. Megvárhatja, hogy elkészítés előtt a hús felszívja a pácot – de ez sem kötelező. Ha a bepácolt csirkét 2-3 órára beteszi a hűtőbe, ezzel felerősödnek az ízek.

Hozzávalók

Csirkehús:

  • 4 csirkecomb vagy 8 alsó comb
  • olívaolaj
  • tetszés szerinti grillszósz, pl. fehér grillszósz

Pác:

  • ½ kk. őrölt köménymag
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 ek. finom tengeri só
  • 1 ek. fokhagymapor
  • 1 ek. barna porcukor
  • ½ ek. hagymapor
  • ½ ek. szárított kakukkfű
  • ½ ek. reszelt citromhéj
  • 1 tk. csilipehely
  • ½ kk. cayenne bors

Elkészítés

Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, majd állítsa az EGG és a convEGGtor hőmérsékletét 200–210 °C-ra. A páchoz egy mozsárban törje meg finomra a köménymagot, és alaposan keverje össze a többi hozzávalóval.

Ha csirkecombot használ, óvatosan emelje fel a bőrt a combrésznél, és a bőr alá dörzsölje be a pácot. A pác így közvetlenül érintkezik a hússal, és különlegesen ízletessé teszi azt.

Ugyanazt a módszert minden olyan csirkedarabra alkalmazhatja, amelyeken egy nagyobb darab bőr van (megjegyzés: ez nem vonatkozik az alsó combra vagy a csirkeszárnyra). 

Kenje meg a csirke külső részét egy kevés olívaolajjal, szórja meg a páccal, és nyomkodja bele finoman a fűszert. A maradék pácot tartsa meg későbbi felhasználásra.

Rendezze el a csirkecombokat és/vagy alsócombokat a rostélyon, zárja le az EGG fedelét, és süsse a csirkét kb. 20 percig.

Fordítsa meg a csirkét, és további 15–25 percig süsse. Vegye ki a csirkét az EGG-ből, és tálalja a grillszósszal.