Pizza quattro formaggi

0-30 perc, Sütés, Liszt | 2021. június 01.

Áttekintés

Előkészületek: 140 PERC

Elkészítés: 40 PERC

ÖSSZESEN: 180 PERC

Adag: 2 PIZZA

A kedvenc része a pizzán a sajt? Akkor ezt a Pizza Quattro Formaggi receptet imádni fogja! A pizzán négyféle sajt van: érett sajt, Pecorino, ricotta és Gorgonzola. Sütés után szórja meg a pizzát friss fűszernövényekkel, majd szórjon rá némi reszelt parmezánt, amely a pizza melegétől elolvad.

Hozzávalók

Tésztaalap:

  • 250 g liszt (lehetőleg 00) + némi liszt a dagasztáshoz
  • 25 g friss élesztő vagy 8 g száraz élesztő
  • 150 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj + némi olaj a kenéshez
  • 1 teáskanál cukor

Paradicsomszósz:

  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 5 bazsalikomlevél
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 konzerv felkockázott paradicsom (400 g)

Feltét:

  • 100 g reszelt érett tehénsajt
  • 100 g reszelt Pecorino
  • 80 g ricotta
  • 40 g Gorgonzola
  • 1 rozmaringág
  • 10 oregánólevél
  • 40 g parmezán
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj

Elkőzetes műveletek

A pizzaalaphoz keverje össze a lisztet egy csipet sóval a tálban. Oldja fel az élesztőt a langyos víz egyharmadában, és adja hozzá a liszthez. Adja hozzá a maradék vizet, és kavarja hozzá az olívaolajat és a cukrot. Legalább 5 percig alaposan gyúrja össze a tésztát. 

A gyúrás konyhai robotgépben könnyebb.

Tegye a tésztát a munkalapra, és kézzel további egy percig dagassza. Olajozzon ki egy tálat, formázzon labdát a tésztából, és tegye a tálba. Takarja le a tálat egy tiszta, nedves kendővel, és hagyja kelni 2 órán át.

Időközben hámozza meg a fokhagymát a paradicsomszószhoz, és vágja apróra. Vágja finomra a bazsalikomleveleket. Egy serpenyőben melegítse fel az olívaolajat. Adja hozzá a maradék összetevőket, ízlés szerint sózza és borsozza a keveréket. Forralja fel a szószt, csökkentse a hőmérsékletet, és hagyja lassan forrni 5 percig. Botmixerrel pürésítse a szószt, és kanalazza egy tálba.

Elkészítés

Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, és melegítse fel a convEGGtorral, a rostéllyal és a sütőkővel együtt 275–300 °C-ra. Időközben ossza a tésztát két egyenlő részre, és formázzon belőlük labdákat. Szórjon a tésztanyújtó lapra egy kevés lisztet, és nyújtsa vékonyra az első labdát egy tésztanyújtóval.

Szórjon némi lisztet az alumínium pizzalapátra, és tegye rá a pizzalapot. Merítőkanállal kanalazza a paradicsomszósz felét a pizzalap közepére, és oszlassa el a szószt a tésztán a kanál kerek aljával. Hagyjon némi helyet üresen a szósz és a külső szél között. Keverje össze az érett sajtot a Pecorinóval, és szórja a felét a pizzalapra Szórja a ricotta felét az alapra, majd rá a gorgonzola felét.

Szórjon némi lisztet a sütőkőre. A pizzalapát segítségével tegye a pizzát a sütőkőre, zárja le az EGG fedelét, és kb. 5 perc alatt süsse készre a pizzát. Időközben nyújtsa ki a második labdát, és azonos módon adja hozzá a feltétet.

Vegye ki a pizzát az EGG-ből. Tépkedje le a rozmaringág leveleit. Szórja a rozmaring és az oregánó felét a pizzára, és spricceljen rá olívaolajat. A tetejére reszelje rá a parmezán felét.

Szeletelje fel a pizzát a kompakt pizzavágó késsel. 

Süsse meg a második pizzát az előzőekben leírt módon.