Narancsos-citromos csirkemell

0-30 perc, Sütés, Csirke | 2025. január 28.

Narancsos-citromos csirkemell

A narancsos-citromos csirkemell friss és zamatos íze tökéletesen illik a nyári grillezésekhez. A citrusok édeskés-savanykás aromája kiválóan harmonizál a csirkemell szaftos állagával, miközben a grill enyhe füstös íze teszi igazán különlegessé ezt az ételt.

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 4 nagyobb csirkemellfilé
  • 1 nagy narancs (leve és reszelt héja)
  • 1 citrom (leve és reszelt héja)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)
  • 1 teáskanál friss kakukkfű (vagy ½ teáskanál szárított)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés lépésről lépésre

1. A csirkemell előkészítése

  • A csirkemelleket tisztítsd meg, majd hosszában vágd ketté, hogy vékonyabb szeleteket kapj.
  • Sózd és borsozd mindkét oldalukat.

2. A citrusos pác elkészítése

  • Egy közepes tálban keverd össze a narancs és a citrom levét, valamint a reszelt héjukat.
  • Add hozzá az olívaolajat, mézet, reszelt fokhagymát és a kakukkfüvet.
  • Keverd össze alaposan, hogy a méz teljesen feloldódjon a folyadékban.

3. Pácolás

  • Helyezd a csirkemell szeleteket egy lapos edénybe, majd öntsd rá a pácot.
  • Fedd le az edényt, és hagyd a csirkét pácolódni legalább 1 órán át, de a legjobb eredmény érdekében hagyd a hűtőben egy éjszakán át.

4. A grill előkészítése

  • Melegítsd elő a Big Green Egg sütődet közepes hőmérsékletre.
  • Olajozd meg a grillrácsot, hogy a csirkemell ne tapadjon le.

5. Csirkemell grillezése

  • Vedd ki a csirkemelleket a pácból, és hagyd, hogy a felesleges pác lecsepegjen.
  • Helyezd a szeleteket a grillre, és süsd őket oldalanként 4-5 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet eléri a 75°C-ot.
  • A grillezés közben a maradék páccal ecseteld meg a csirkemelleket, hogy még intenzívebb ízük legyen.

6. Pihentetés

  • Miután levetted a csirkemelleket a grillről, hagyd őket 3-5 percig pihenni, hogy a nedvesség egyenletesen eloszoljon a húsban.

Tippek a tökéletes ízhez

  1. Citrusok kiválasztása: Mindig friss narancsot és citromot használj, hogy az ízek intenzívek legyenek.
  2. Grillezés trükkje: Ha szeretnéd, a citrusok héjából vékony csíkokat vághatsz, amelyeket a grillen megpirítva díszítheted a tálalást.
  3. Köret ajánlás: Tálald a csirkemelleket friss salátával vagy grillezett zöldségekkel, például spárgával vagy paprikával.

Tálalási javaslatok

  • Helyezd a csirkemell szeleteket egy nagy tálra, és szórd meg friss petrezselyemmel vagy újhagymával.
  • Tálalj mellé friss citrom- és narancsszeleteket, hogy a vendégek egyedi ízlésük szerint ízesíthessék az ételt.

A recept különlegessége

A narancsos-citromos csirkemell egyszerre frissítő és laktató fogás, amely könnyedén az asztal sztárjává válik. Az édeskés citrusos jegyek tökéletesen kiegészítik a grill füstös aromáját, miközben a hús omlós és szaftos marad.