Mangóval töltött hamburger

0-30 perc, Sütés, Marha | 2021. június 01.

Áttekintés

Előkészületek: 40 PERC

Elkészítés: 30 PERC

ÖSSZESEN: 70 PERC

Adag: 4 FŐRE

Ha eredeti hamburgerreceptet keres, megtalálta azt, itt az igazi mangóval töltött hamburger. A mangótöltelék különösen finommá teszi a hamburgert. Ha még könnyebben szeretné elkészíteni a hamburgert, természetesen azt is megteheti, hogy tálaláskor egy kanálnyi tölteléket tesz a húspogácsára.

Hozzávalók

Hamburgerek:

  • 600 g darált marhahús
  • 1 tojás
  • ½ ek. fekete bors
  • 1 kk. finom tengeri só
  • olívaolaj
  • 1 paradicsom
  • 2 apró savanyú uborka
  • ½ fej vöröshagyma
  • 4 hamburgerzsemle
  • vegyes saláta
  • 4 szelet cheddar sajt
  • majonéz
  • ketchup vagy grillszósz

Töltelék:

  • 1 érett mangó
  • ½ piros paprika
  • 2 ek. könnyű porcukor

Előzetes műveletek

A töltelékhez hámozza meg a mangót, és vágja le a magról a gyümölcshúst. Vágja apró kockákra a mangót, és karikázza vékonyra a piros paprikát. Hevítse fel a hozzávalókat a porcukorral és egy kis vízzel egy serpenyőben. Hagyja forrni kb. 20 percig.

Vegye le a tölteléket a tűzről, és hagyja hűlni.

Gyúrja össze a darált marhahúst a tojással, a fekete borssal és a tengeri sóval. Ossza négy egyenlő részre a darált marhahúst. Kenje át a hamburgernyomót egy kevés olívaolajjal. 

Helyezzen a hamburgernyomó aljára és oldalára kb. kétharmad mennyiségű darált marhahúst. Kanalazzon egy púpozott evőkanálnyi tölteléket a darált marhahúsba. 

Formázzon húspogácsát a maradék marhahúsból, amelyik még belefér a hamburgernyomóba. Takarja be vele a tölteléket, és a hamburgernyomó tetejével nyomjon mindent össze. Készítsen még három húspogácsát, majd lefedve tárolja őket a hűtőszekrényben.

Elkészítés

Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be az öntöttvas rostélyt, majd állítsa a hőmérsékletet 220 °C-ra. Időközben szeletelje vékonyra a paradicsomot és az uborkát. 

Hámozza meg a hagymát, és karikázza vékonyra.

Kenje meg olívaolajjal a húspogácsákat. Helyezze őket a rostélyra, zárja le az EGG fedelét, és grillezze őket 3-4 percig a húspogácsa mindkét oldalán. Időközben vágja ketté a zsemléket.

Helyezze a félbevágott zsemléket a vágott felükkel lefelé a húspogácsák mellé, és grillezze őket kb. 30 másodpercig. Vegye ki a húspogácsákat és a zsemléket az EGG-ből.

Helyezzen a zsemlére némi vegyes salátát, paradicsomot, uborkát és hagymakarikát. Adjon hozzá majonézt ízlés szerint. A tetejére tegyen egy szelet cheddar sajtot és ketchupot vagy a kedvenc grillszószát, és fedje le a zsemle másik felével.