Kalács – briós kenyér
Áttekintés
Előkészületek: 30 PERC
Elkészítés: 45 PERC
ÖSSZESEN: 75 PERC
Adag: 1 DARAB
Hozzávalók
- 235 g szoba-hőmérsékletű vaj + egy kevés a sütőforma kikenéséhez
- 50 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 350g liszt
- 20g cukor
- ¼ tk. só
- 4 tojás
Elkészítés
Keverje habosra a vajat turmixgépben vagy elektromos habverő segítségével egy keverőtálban. Közben langyosítsa meg a tejet, és olvassza fel benne az élesztőt. Keverje a vajhoz a lisztet, a cukrot és egy csipet sót, majd öntse hozzá a tejet. Egyenként adja hozzá a tojásokat, és keverje addig, amíg homogén masszát nem kap.
Vajazzon ki egy tortaformát, és kanalazza bele a tésztát. Takarja le műanyag fóliával, és meleg helyen kelessze 2 órán keresztül. A formát ne a hideg konyhapultra, hanem például egy fa vágódeszkára helyezze.
Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be a convEGGtort és a rácsot, majd állítsa a hőmérsékletet 200 °C-ra.
Távolítsa el a műanyag fóliát, helyezze a sütőformát a rácsra, és zárja le az EGG fedelét. 40–45 perc alatt süsse a kenyeret aranybarnára. Egy fogpiszkálót a kenyér belsejébe szúrva bizonyosodjon meg arról, hogy a kenyér teljesen megsült. Amennyiben nem ragad tészta a fogpiszkálóra, a kenyér teljesen átsült. Ha szükséges, helyezze vissza a sütőformát a sütőbe, és 5 perc elteltével ellenőrizze a tésztát.
Vegye ki a sütőformát az EGG-ből, és 30 percig pihentesse a kenyeret, hogy kihűljön.
Vegye ki a kenyeret a formából, és vágja szeletekre.
Vajjal, lekvárral vagy tejföllel fogyasztva egyaránt mennyei.