Halloumi és zöldséges nyárs bazsalikomos olajjal
Halloumi és vegyes zöldséges nyárs bazsalikomos olajjal
Bevezetés
A halloumi sajt és a friss zöldségek kombinációja tökéletes választás vegetáriánus BBQ fogásokhoz. Ez a recept nemcsak ízletes, de látványos is: a színes zöldségek és az aranybarnára pirult sajt minden asztalt feldob. Az egyszerű, mégis karakteres bazsalikomos olaj tökéletes kiegészítője ennek az ételnek.
Hozzávalók (4 fő részére)
- 200 g halloumi sajt
- 1 nagy piros kaliforniai paprika
- 1 nagy sárga kaliforniai paprika
- 1 közepes cukkini
- 8-10 szem koktélparadicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Bazsalikomos olajhoz:
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál friss bazsalikom (aprítva)
- 1 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés lépésről lépésre
1. A hozzávalók előkészítése
- A halloumi sajtot vágd 2-3 cm-es kockákra.
- A paprikákat tisztítsd meg, és vágd hasonló méretű darabokra.
- A cukkinit szeleteld fel vastag karikákra, majd felezd őket.
- A lilahagymát hámozd meg, és vágd negyedekre, majd szedd szét rétegeire.
- A koktélparadicsomokat hagyd egészben.
2. A bazsalikomos olaj elkészítése
- Egy kis tálban keverd össze az extra szűz olívaolajat, aprított bazsalikomot, reszelt fokhagymát és a citromlevet.
- Adj hozzá egy csipet sót és borsot, majd keverd jól össze.
3. Nyársak összeállítása
- Fűzd fel a zöldségeket és a halloumi sajtot váltakozva nyársakra. Például kezdj egy paradicsommal, folytasd egy halloumi darabbal, majd paprikával, lilahagymával és cukkinivel.
- Ismételd meg, amíg a nyársak megtelnek.
4. A grill előkészítése
- Melegítsd elő a grillt közepes hőfokra.
- A grillrácsot vékonyan kend be olívaolajjal, hogy megakadályozd az ételek letapadását.
5. Grillezés
- Helyezd a nyársakat a grillre, és süsd őket oldalanként 2-3 percig, vagy amíg a halloumi aranybarnára pirul, és a zöldségek enyhén megpuhulnak.
- A grillezés közben ecsettel kend meg a nyársakat a bazsalikomos olajjal.
Tippek a tökéletes zöldséges nyárshoz
- Zöldségek választása: Használj szezonális zöldségeket, például padlizsánt vagy gombát, ha szeretnéd variálni a receptet.
- Nyársak típusa: Ha fa nyársakat használsz, áztasd őket vízbe legalább 30 percig a grillezés előtt, hogy ne égjenek meg.
- Bazsalikomos olaj: A maradék olajat kínálhatod a nyársak mellé mártogatónak, vagy friss kenyérrel is tálalhatod.
Tálalási javaslatok
- Helyezd a nyársakat egy nagy tálra, és locsold meg őket a megmaradt bazsalikomos olajjal.
- Szórd meg őket friss bazsalikomlevelekkel a látvány és az íz fokozásáért.
- Kínálj mellé friss salátát vagy grillezett pita kenyeret.
Egyszerű, mégis különleges
A halloumi és vegyes zöldséges nyárs bazsalikomos olajjal az egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb vegetáriánus BBQ fogás. A sajt sós íze tökéletesen kiegészíti a grillezett zöldségek természetes édességét, míg a bazsalikomos olaj frissességet és karaktert ad az ételnek.