Halloumi és zöldséges nyárs bazsalikomos olajjal

0-30 perc, Sütés, Minden más | 2025. január 24.

Halloumi és vegyes zöldséges nyárs bazsalikomos olajjal

Bevezetés

A halloumi sajt és a friss zöldségek kombinációja tökéletes választás vegetáriánus BBQ fogásokhoz. Ez a recept nemcsak ízletes, de látványos is: a színes zöldségek és az aranybarnára pirult sajt minden asztalt feldob. Az egyszerű, mégis karakteres bazsalikomos olaj tökéletes kiegészítője ennek az ételnek.

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 200 g halloumi sajt
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy sárga kaliforniai paprika
  • 1 közepes cukkini
  • 8-10 szem koktélparadicsom
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Bazsalikomos olajhoz:

  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál friss bazsalikom (aprítva)
  • 1 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés lépésről lépésre

1. A hozzávalók előkészítése

  • A halloumi sajtot vágd 2-3 cm-es kockákra.
  • A paprikákat tisztítsd meg, és vágd hasonló méretű darabokra.
  • A cukkinit szeleteld fel vastag karikákra, majd felezd őket.
  • A lilahagymát hámozd meg, és vágd negyedekre, majd szedd szét rétegeire.
  • A koktélparadicsomokat hagyd egészben.

2. A bazsalikomos olaj elkészítése

  • Egy kis tálban keverd össze az extra szűz olívaolajat, aprított bazsalikomot, reszelt fokhagymát és a citromlevet.
  • Adj hozzá egy csipet sót és borsot, majd keverd jól össze.

3. Nyársak összeállítása

  • Fűzd fel a zöldségeket és a halloumi sajtot váltakozva nyársakra. Például kezdj egy paradicsommal, folytasd egy halloumi darabbal, majd paprikával, lilahagymával és cukkinivel.
  • Ismételd meg, amíg a nyársak megtelnek.

4. A grill előkészítése

  • Melegítsd elő a grillt közepes hőfokra.
  • A grillrácsot vékonyan kend be olívaolajjal, hogy megakadályozd az ételek letapadását.

5. Grillezés

  • Helyezd a nyársakat a grillre, és süsd őket oldalanként 2-3 percig, vagy amíg a halloumi aranybarnára pirul, és a zöldségek enyhén megpuhulnak.
  • A grillezés közben ecsettel kend meg a nyársakat a bazsalikomos olajjal.

Tippek a tökéletes zöldséges nyárshoz

  1. Zöldségek választása: Használj szezonális zöldségeket, például padlizsánt vagy gombát, ha szeretnéd variálni a receptet.
  2. Nyársak típusa: Ha fa nyársakat használsz, áztasd őket vízbe legalább 30 percig a grillezés előtt, hogy ne égjenek meg.
  3. Bazsalikomos olaj: A maradék olajat kínálhatod a nyársak mellé mártogatónak, vagy friss kenyérrel is tálalhatod.

Tálalási javaslatok

  • Helyezd a nyársakat egy nagy tálra, és locsold meg őket a megmaradt bazsalikomos olajjal.
  • Szórd meg őket friss bazsalikomlevelekkel a látvány és az íz fokozásáért.
  • Kínálj mellé friss salátát vagy grillezett pita kenyeret.

Egyszerű, mégis különleges

A halloumi és vegyes zöldséges nyárs bazsalikomos olajjal az egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb vegetáriánus BBQ fogás. A sajt sós íze tökéletesen kiegészíti a grillezett zöldségek természetes édességét, míg a bazsalikomos olaj frissességet és karaktert ad az ételnek.