Grillezett királyrák mangó- és kelkáposzta-salátával

0-30 perc, Sütés, Hal | 2021. június 01.

Áttekintés

Előkészületek: 195 PERC

Elkészítés: 35 PERC

ÖSSZESEN: 230 PERC

Adag: 4 FŐRE

Igazán ízletes királyrák recept a Big Green Egghez. A királyrákhoz használt pác keleti ihletésű. Nassolnivalóként vagy előételként szolgálja fel a grillezett mangósalátával.

Hozzávalók

A királyrákhoz:

  • 8 nagy királyrák (13/15-ös méret)
  • 4 indiai citromfű kemény szára

A páchoz:

  • 3 cm friss gyömbér
  • 1 piros csilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál indiai citromfű (az indiai citromfű „levele”)
  • 1 lime leve
  • 300 ml mogyoróolaj
  • 50 ml gyömbérszirup

A salátához:

  • 75 g mini kelkáposzta
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ lime leve
  • 1 avokádó
  • ½ citrom leve
  • ½ mangó
  • ½ ek. mogyoróolaj

Előzetes műveletek

Tisztítsa meg a rákokat, hagyja rajta a fejet és a farkat. Vegye ki az emésztőrendszert.

A páchoz vagdalja vékonyra a gyömbért. Karikázza fel a piros csilipaprikát. Pucolja meg és vágja finomra a fokhagymát. Törje meg az indiai citromfüvet. Keverje össze a pác hozzávalóit, és ízlés szerint sózza és borsozza. Öntse a pácot a királyrákokra, és legalább 3 órán át pácolja a hűtőben.

Elkészítés

Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be az öntöttvas rostélyt, majd állítsa a hőmérsékletet 190 °C-ra. Időközben a salátához szórjon némi olívaolajat és lime-levet a kelkáposztára, és sózza-borsozza ízlés szerint. Vágja félbe az avokádót, vegye ki a magját, és hámozza meg. Vágja darabokra az avokádó húsát, és öntözze meg citromlével az elszíneződés megelőzése érdekében.

Vágja hegyesre az indiai citromfű kemény szárait, és fűzzön két királyrákot mindegyik szárra. Hámozza meg a mangót, vágja a húsát kb. 1 cm vastag szeletekre, és kavarja össze a mogyoróolajjal.

Tegye a mangószeleteket a grillre, és kb. 3 percig grillezze.

Másfél perc után fordítsa el a szeleteket 90 fokkal, hogy szép grillmintát kapjon. Fordítsa meg a mangót, és további 3 percig grillezze úgy, hogy másfél perc után ismét 90 fokkal elfordítja a szeleteket.

Vegye ki a mangót az EGG-ből, és vágja darabokra. Melegítse fel az EGG-et 220 °C-ra.

Helyezze a királyrákokat a rostélyra, és mindegyik oldalát kb. 2–2,5 percig grillezze.

Ossza el a kelkáposztát, az avokádót és a mangót a tányérokon, és helyezzen mindegyik tányérra egy-egy grillezett királyrákot.