Cédrusfán füstölt lazac bonbon
Füstölt lazac bonbon cédrusfán
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 40 perc
Teljes idő: 50 perc
Mennyiség: 10 darab
A Big Green Egg-en füstölt lazac igazi ínyencség! Készítheted egyben egy nagy lazacfiléként, vagy próbáld ki ezt az izgalmas lazac bonbon receptet. A lazacfalatokat 2 órán át egy finom szójaszószos marinádban érleljük, majd egy beáztatott cédrus füstölődeszkára helyezzük, amely megóvja a közvetlen hőtől, miközben kellemes füstös aromát ad az ételnek.
Ez nemcsak finom, de mutatós fogás is – garantáltan visszatérsz hozzá újra és újra!
Hozzávalók:
Lazac bonbonok:
400 g bőr nélküli lazacfilé (hátszín)
2 szál újhagyma
1 piros spanyol csilipaprika
1/3 lime
2 ág koriander
100 ml Tomasu szójaszósz
1 tk wasabi paszta
10 szelet ecetes gyömbér (gari, ázsiai boltokban kapható)
1 ek Kewpie majonéz (ázsiai boltokban kapható)
Előkészítés:
A lazacot vágd fel 10 egyforma méretű kockára.
Az újhagymát vágd vékony karikákra.
A csilit csumázd ki, távolítsd el a magokat, majd szintén szeleteld vékonyan.
A lime-ot szeleteld fel.
A koriander egyik ágáról szedd le a leveleket, és aprítsd fel.
Marinád elkészítése:
6. Keverd össze a szójaszószt és a wasabi pasztát.
7. Tegyél félre 10-10 szelet újhagymát és csilit a díszítéshez, a többit keverd a marinádhoz.
8. Add hozzá a lime-szeleteket és az apróra vágott koriandert, majd forgasd bele a lazackockákat.
9. Hagyd a lazacot 2 órán át pácolódni a hűtőben.
Elkészítés:
1. Füstölődeszka előkészítése
Áztasd be a cédrus füstölődeszkát legalább 30 percig vízben.
Közben gyújtsd be a faszenet a Big Green Egg-ben, és melegítsd elő 170°C-ra.
2. Sütés
A deszkát töröld szárazra, majd helyezd rá a pácolt lazackockákat.
Tedd a deszkát a grillrácsra, zárd le a fedőt, és füstöld 8-10 percig, amíg a lazac eléri az 55°C belső hőmérsékletet (érdemes maghőmérőt használni).
3. Tálalás
Vedd ki a deszkát a grillből.
Nyomj majonézt a lazackockák tetejére.
Díszítsd az előzőleg félretett csilipaprikával, újhagymával, ecetes gyömbérrel és korianderrel.
Tipp:
🔹 Ha még intenzívebb füstös ízre vágysz, próbáld ki hickory vagy almafa füstölődeszkával is!
🔹 Kísérletezz különböző szójaszószokkal – a japán Tamari szójaszósz extra umami ízt adhat az ételnek.
Ez az étel tökéletes választás egy elegáns BBQ-partira vagy egy exkluzív vacsorára! Jó étvágyat! 🍽🔥