Banánkenyér
Banánkenyér a Big Green Egg-ben
A tökéletes banánkenyér receptje? A Big Green Egg segítségével könnyen elkészítheted! A banánkenyér nemcsak egyszerű, hanem elképesztően finom is. A tészta alapjául grillezett banánok szolgálnak, amelyek szaftossá és krémessé válnak. Egy kis csavarral gazdagítjuk: kesudiót és étcsokoládét is adunk hozzá. Mikor kerül nálad ez a mennyei banánkenyér az asztalra?
Időzítés
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 105 perc
Teljes idő: 125 perc
Mennyiség: 1 darab
Hozzávalók
A tésztához:
- 4 banán
- 60 ml teljes tej
- 100 g vaj + kevés a formához
- 1 vaníliarúd
- 200 g liszt + kevés a formához
- 2 nagy tojás
- 200 g barna cukor
- 50 g reszelt kókusz
- 100 g darált mandula
- 2 tk sütőpor
- ½ ek őrölt fahéj
- ¼ tk só
- 20 ml sötét rum
- 100 g étcsokoládé-cseppek (callets)
A tálaláshoz:
- 100 g sótlan kesudió
- Porcukor (opcionális)
- Clotted cream (tejszínhab helyett használható krém)
A Big Green Egg előkészítése
Gyújtsd meg a faszenet a Big Green Egg-ben, és melegítsd fel 200°C-ra. Helyezd be a Cast Iron Grid-et. Vajazz ki egy kb. 11 x 25 cm-es sütőformát, majd lisztezd ki, és ütögesd ki a felesleges lisztet.
A banánkenyér elkészítése
-
Banán grillezése
Helyezz három banánt a rácsra, majd csukd le a Big Green Egg fedelét. Grillezd őket 10-15 percig, amíg megpuhulnak, és a héjuk megfeketedik. Félidőben fordítsd meg őket.
-
Vaj és tej előkészítése
Amíg a banánok sülnek, hevítsd fel a tejet a vajjal együtt egy Cast Iron Sauce Pot edényben, amíg a vaj elolvad. Vedd le a tűzről, vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki a magjait, és add a keverékhez. Hagyd kihűlni.
-
Tészta összeállítása
Vedd le a banánokat a rácsról, hámozd meg óvatosan, majd tedd őket egy tálba. Cseréld ki a rácsot a convEGGtor-ra, és helyezd be a Stainless Steel Grid-et. Melegítsd fel a sütőt 190°C-ra.
A banánokat verd fel egy habverővel, amíg krémesek lesznek. Vedd ki a vaníliarudat a vajas keverékből, majd öntsd a banánhoz, és keverd el alaposan.
-
Alapanyagok hozzáadása
Egyenként keverd hozzá a tojásokat, majd add hozzá a barna cukrot, a kókuszt, a darált mandulát, a sütőport, a fahéjat, a sót és a rumot. Végül keverd bele a lisztet, a durvára vágott kesudiót és az étcsokoládé-cseppeket.
-
Banánkenyér formázása és sütése
Öntsd a tésztát az előkészített sütőformába, majd egyengesd el a tetejét. A negyedik banánt hámozd meg, vágd hosszában négy részre, és helyezd a tészta tetejére, vágott felükkel felfelé. Finoman nyomd bele őket, hogy részben láthatóak maradjanak.
Helyezz egy hideg sütőkövet a rácsra, majd tedd rá a sütőformát. Csukd le a Big Green Egg fedelét, és süsd a banánkenyeret kb. 40 percig, amíg aranybarnára sül.
-
Hűtés és tálalás
Vedd ki a formát a sütőből, és hagyd hűlni 20 percig. Ezután óvatosan borítsd ki a banánkenyeret a formából, majd hagyd további 10 percig hűlni egy rácson.
Szórj a tetejére porcukrot (opcionális), és tálald clotted cream-mel.
Tálalási tippek a banánkenyérhez
Ez a banánkenyér önmagában is mennyei, de még finomabb, ha egy kevés clotted cream-mel kínálod. A grillezett banánok íze tökéletesen harmonizál a sötét csokoládéval és a ropogós kesudióval.
A Big Green Egg nem csak húsok vagy zöldségek grillezésére alkalmas
hanem sütéshez is kiváló eszköz. Ez a luxus banánkenyér recept garantáltan elvarázsol mindenkit a családi vagy baráti összejöveteleken. Próbáld ki még ma, és élvezd a grillezett banán különleges ízvilágát!