Áttekintés
Előkészületek: 30 PERC
Elkészítés: 45 PERC
ÖSSZESEN: 75 PERC
Adag: 10 FŐRE
Hozzávalók
- 250 g hideg vaj + egy kevés a sütőforma kikenéséhez
- 400 g liszt + egy kevés a deszka belisztezéséhez
- 100 g fehér porcukor
- 7 darab édes és savanykás alma
- 1 citrom leve (elhagyható)
- 10 g őrölt fahéj
- 20 g vaníliás cukor
- 140 g mazsola (előtte 20 percig langyos vízben áztatható)
- 1 tojás sárgája
- 6–7 ek. sárgabaracklekvár
Elkészítés
Kockázza fel a vajat, majd helyezze a kockákat egy keverőtálba. Adja hozzá a lisztet és a porcukrot, majd gyúrja az egészet kemény, homogén masszává. Helyezze a tésztát a hűtőszekrénybe.
A töltelékhez hámozza meg az almákat. Távolítsa el a magházat, majd kockázza fel az almák húsát. Helyezze az almakockákat egy tálba, és locsolja meg citromlével. Hintse meg az almakockákat az őrölt fahéjjal, a vaníliás cukorral, adja hozzá a mazsolát, és alaposan keverje össze az egészet.
Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be a convEGGtort és a rácsot, majd állítsa a hőmérsékletet 190 °C-ra.
Közben vajazzon ki egy kapcsos, 23 cm átmérőjű sütőformát. A tészta kétharmadával bélelje ki a sütőforma alját és oldalát (a tésztát ki is nyújthatja, vagy egyenletesen belenyomkodhatja a formába). Oszlassa el a tésztán az almatölteléket, és óvatosan nyomkodja le.
A fennmaradó tésztát nyújtsa ki egy belisztezett gyúródeszkán, majd vágja körülbelül 1,5 cm széles csíkokra. Helyezze a csíkokat keresztbe a töltelékre, és a pite széleit is fedje be a tésztacsíkokkal. Verje fel a tojássárgát, és kenje be vele a tésztacsíkokat és a pite szélét.
Helyezze a sütőformát a rácsra, zárja le az EGG fedelét, és mintegy 45 percig süsse a pitét, amíg aranybarna színt nem kap.
Vegye ki az almás pitét az EGG-ből, és távolítsa el a sütőforma kapcsos peremét. Kanállal adagolja a baracklekvárt a megsült almás pite tésztájának rácsai közé, és kenje el a pitén.
Tálalja a pitét langyosan vagy kihűlve, ízlés szerint tejszínhabbal vagy baracklekvárral.