Adana Török kebab házilag

Füstölés, Húsok, Sütés, 1-2 óra | 2025. február 18.

Adana Török kebab házilag

Az Adana török kebab egy fűszeres, szaftos török fogás, amely a nevét Adana városáról kapta. Ez a recept az autentikus ízvilágot hozza el az otthonodba, amit a pikáns sumac hagyma és a friss flatbread tökéletesen kiegészít.

Hozzávalók:

Török kebabhoz:

  • 800 g darált bárányhús (kb. 15-20% zsírtartalommal)
  • 2 evőkanál urfa chili pehely (vagy 1 evőkanál szárított chili pehely)
  • 4 teáskanál sumac
  • 4 teáskanál őrölt kömény
  • 4 evőkanál finomra vágott petrezselyemszár
  • 6 gerezd fokhagyma, összezúzva

Sumac hagymához:

  • 2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • ½ csokor friss petrezselyem, durvára vágva
  • 1 evőkanál sumac
  • Só ízlés szerint

Tálaláshoz:

  • Friss flatbread
  • Joghurt
  • Savanyított chili
  • Paradicsom, felszeletelve

Elkészítés lépései:

1. A török kebab előkészítése

Egy nagy tálban keverd össze a darált bárányhúst a chilivel, sumackal, őrölt köménnyel, fokhagymával és a petrezselyemszárral. Adj hozzá bőven sót, és kézzel gyúrd alaposan össze a keveréket körülbelül 5 percig, mintha tésztát dagasztanál. Ez segít a hús textúrájának összetartásában. Formázz belőle 12 hosszúkás kolbász alakú kebabot, majd húzd őket fém nyársakra.

2. A sumac hagyma elkészítése

Szeleteld vékonyra a vöröshagymát, és tedd egy tál jeges vízbe 20 percre, hogy elveszítse csípős ízét. Ezután csöpögtesd le, és keverd össze a petrezselyemmel, sumackal és egy csipet sóval.

3. Kebab sütése

Készítsd elő a Big Green Egg grillt közvetlen hőfokra úgy, hogy a faszenet egyenletesen elosztod. Helyezd a török kebabokat a grillre, és süsd őket 4 percig az egyik oldalukon, majd fordítsd meg, és süsd további 4 percig. A kebabok külseje ropogósra pirul, belül viszont szaftos és omlós marad.

4. Tálalás

A török kebabokat a sumac hagymával, friss flatbreaddel, joghurttal, savanyított chilivel és szeletelt paradicsommal tálald. Mindenki saját ízlésének megfelelően állíthatja össze a saját kebabját.

Tippek:

  • Ha nem találsz urfa chili pelyhet, használhatsz enyhén füstös paprikaport is a hasonló íz eléréséhez.
  • A sumac különleges, citrusos ízt ad a hagymának, ami kiválóan kiegészíti a kebabot.