Hőmérséklet beállítása a Big Green Eggben
Hőmérséklet beállítása Big Green Eggben
A Big Green Egg rengeteg előnye közül az egyik az, hogy akár 1 Celsius fokos tartományon belül nagyon pontosan lehet szabályozni a belső hőmérsékletét. Szeretnéd emelni vagy csökkenteni a hőmérsékletet a Big Green Eggedben, vagy szeretnéd hosszú időre egy bizonyos hőfokon stabilizálni? Semmi probléma! A precíz hőmérséklet beállítással minden ételt tökéletesen készíthetsz el. Kattintás után elmagyarázzuk neked, hogyan.
Hőmérséklet beállítása: a felső és alsó szellőzők együtt irányításával
Begyújtottad a Big Green Egged, és lecsuktad a kupolát körülbelül 15 perc után? Ha igen, a Big Green Egged épp melegszik a megfelelő hőmérsékletre. Nagyon egyszerű növelni, csökkenteni vagy szinten tartani a hőmérsékletet. Kell hozzá egy kis gyakorlat, de néhány Big Green Egges sütés után gyerekjáték lesz.
A Big Green Eggen belüli hőmérséklet beállítása az alsó és felső szellőzők együttes irányításán múlik. Az alsó szellőzővel be tudod állítani az EGG belső hőmérsékletét egy nagyobb tartományon belül, leginkább a felső határt tudod így megadni. A felső szellőzővel, – legyen az a régebbi dupla funkciós öntöttvas kupak vagy az új rEGGulator – pedig finomhangolható a hőmérsékletet, akár 1-2 Celsius fokos tartományon belül.
Hőmérséklet növelés, csökkentés vagy szinten tartás
A Big Green Egg oxigén szintjét az alsó vagy felső szellőzővel is irányíthatod. Minél több oxigén áramlik be, annál erősebben ég a faszén és annál magasabb a hőmérséklet a Tojáson belül. Minél kevesebb az oxigén, annál alacsonyabb a hőmérséklet.
Szeretnéd növelni az EGG hőmérsékletét? Növelheted a légáramlást a felső szellőző nyitásával és/vagy az alsó szellőző nyitásával.
Csökkentenéd a Tojás hőmérsékletét? Visszaveheted a légáramlást a Tojásban az alsó és/vagy felső szellőzők beljebb zárásával.
Szeretnéd beállítani az EGGet, hogy egy bizonyos hőmérsékletet tartson? Zárd beljebb a kívánt hőmérsékleten a szellőzőket, csak annyira nyisd ki, amennyire szükséges, így a kívánt légáramlás szinten fogja tartani a hőmérsékletet.
Hőmérsékletek és beállítások
60 és 150 fok közötti hőmérsékletet szeretnél? Résnyire nyisd ki az alsó szellőzőt és a felső szellőzőt.
150 és 220 fok között hőmérsékletet szeretnél? Résnyire nyisd az alsó szellőzőt és körülbelül ½-¾ részig a felsőt.
200 és 230 fok közötti hőmérsékletet szeretnél? Nyisd ki ¼ részre az alsó szellőzőt és teljesen a felső szellőzőt.
280 és 350 fok között hőmérsékletet szeretnél? Teljesen nyisd ki az alsó szellőzőt és félig a felső szellőzőt.
Fontos megjegyezni, hogy ezek leegyszerűsített, általános támpontok az említett hőmérsékletekhez. Az aktuális hőmérséklet a fent felsorolt beállításokkal függ a faszén minőségétől – ezért is ajánlunk minőségi, keményfából készült nagy szemcsenagyságú faszenet -, a Big Green Egg állapotától – fontos, hogy a hamu el legyen távolítva, a felgyülemlő hamu ugyanis blokkolni tudja a légáramlást. Illetve fontos tényező az is, mennyit nyitogatjuk a kupolát, ugyanis ilyenkor hirtelen nagyon sok levegő áramlik az EGGbe, ez meg tudja növelni a tartósan is a hőmérsékletet. Hidd el, a hőmérséklet beállítása kis gyakorlással a legegyszerűbb része lesz a sütéseidnek.
Elkészítési módok, hőmérsékletek és időzítések
Süthetsz pizzát 6-10 perc alatt 250 C fokon, vagy 400 C közelében 2 perc alatt, vagy lassan süthetsz 100 C fokon malaccsászárt 3-4 órán keresztül. Minden előkészítési mód, sütési technika vagy mennyiség más-más hőmérsékletet és időzítést kíván. Az alábbi táblázatban megmutatunk néhány népszerű elkészítési módot a hozzájuk tartozó körülbelüli hőmérsékletekkel és sütési idővel.
Kupola nyitásának hatása a hőmérsékletre
Azt javasoljuk, hogy a Big Green Egg kupolája amikor csak lehetséges, legyen zárva a sütés alatt. Ez optimalizálja légáramlást, ami biztosítja az egyenletes sütést és megelőzi, hogy a kerámia kupola és a kerámia base hőálló tömítőszalagjai megégjenek.
Ezen kívül természetesen abban is segít a zárt Tojás, hogy minél stabilabb és egyenletesebb legyen a belső hőmérséklet. Ne aggódj amiatt, ha kinyitottad a Tojást és hirtelen leesik a hőmérséklet. Ekkor több oxigén jut be a Big Green Eggbe, amitől a faszén jobban fog izzani és pillanatokon belül visszaáll az eredeti hőmérséklet.
Figyelj arra, mert biztonsági szempontból fontos, hogy a Tojást mindig két lépcsőben nyitjuk ki. Először körülbelül 5 cm-re nyisd, hogy a hideg levegő be tudjon áramlani a Tojásba, és a meleg pedig ki. Ezután nyisd csak ki teljesen. Így megelőzhető egy kellemetlen szőrleégés vagy egyéb sérülés a karon.
A kiegészítők hatása a hőmérsékletre
Kiegészítők eltávolítása a Tojásból vagy még inkább a kiegészítők berakása hatással lehet az EGG hőmérsékletére. Ennek még nagyobb hatása van, ha a kiegészítőt későbbi stádiumban tesszük be a Tojásba. Gondolunk itt például a convEGGtorra vagy a sütőkőre. Ha ezek hidegek, amikor a Tojásba helyezed őket akkor a hőmérséklet csökkenésével járhat egy ideig.
Ha szükséges, állíthatod a légáramlást, hogy megnöveld a hőmérsékletet. Amint a Tojás elérte a kívánt hőmérsékletet, a kiegészítők már elég melegek lesznek ahhoz, hogy süss rajtuk.
Biztonsági tippek
A Big Green Egget nagyon biztonságos használni, feltéve hogy rendeltetésszerűen és a ajánlások betartásával teszed ezt. Mindig legyél nagyon óvatos, amikor tűzzel vagy hővel dolgozol. Ez a Big Green Eggre is ugyanúgy igaz. Mikor használod a Tojást, tartsd be a biztonsági utasításokat és légy óvatos a faszén begyújtásánál és akkor, amikor izzó parázzsal vagy forró felületekkel dolgozol. Így élvezheted igazán a Big Green Eggen való sütögetést és az ezzel járó fantasztikus ízeket és felejthetetlen ételeket.