Rák saláta grillezett avokádóval és crostinivel
Előkészítési idő
20 perc
Sütési idő
30 perc
Teljes idő
50 perc
Adag
4 fő
Saláta
- 2 főtt tengeri rák
- 2 avokádó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 bio lime
- ½ cm friss gyömbér
- 1 salotta hagyma
- 5 cm daikon (retek)
- 1 Granny Smith alma
- 3 evőkanál majonéz
- Só és frissen őrölt fekete bors
Crostini
- 12 szelet kis brióskenyér
- 3 evőkanál olívaolaj
Díszítés
- 3 retek
- 2 ág kapor
- 2 ág turbolya
A rák saláta előkészítés lépései
-
Big Green Egg előkészítése
Gyújtsuk be a faszenet a Big Green Egg grillezőben, majd helyezzük rá az öntöttvas rácsot, és melegítsük fel 220°C-ra.
-
Rák húsa előkészítése
Törjük le a rákok ollóját és lábait. Kalapács segítségével óvatosan törjük fel az ollókat, és szedjük ki belőlük a húst. Ellenőrizzük, hogy nem maradt-e héj a húsban. Tisztítsuk meg a rákpáncélokat, majd szárítsuk meg konyhai papírtörlővel. A rák lábait tegyük félre díszítéshez.
Elkészítési lépések
1. Avokádó és crostini grillezése
- Vágjuk félbe az avokádókat, és kenjük meg a vágott felületüket olívaolajjal. Helyezzük a vágott felükkel lefelé az előmelegített grillre, és süssük 2 percig.
- Fordítsuk el 90 fokkal, hogy szép grillmintát kapjunk, majd süssük még 2 percig. Végül fordítsuk meg, és a héjas oldalukkal süssük 3 percig. Minden lépés után zárjuk le a Big Green Egg fedelét.
- Közben a brióskenyér szeleteket is kenjük meg olívaolajjal, és grillezzük mindkét oldalukat 1 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
2. Avokádó és a rák saláta összeállítása
- Vegyük le a grillezett avokádókat és crostinit a grillről, majd hagyjuk őket kihűlni. Kanalazzuk ki az avokádó húsát egy tálba, és villával törjük pépesre.
- Finoman reszeljük a lime héját az avokádóhoz. A gyömbért hámozzuk meg, majd szintén finomra reszeljük.
- Hámozzuk meg a salotta hagymát, a daikont és az almát. Az almának távolítsuk el a magházát, majd mindkettőt vágjuk apró, körülbelül 3 milliméteres kockákra.
- Keverjük össze az avokádót a reszelt lime-héjjal, gyömbérrel, aprított salottával, daikonnal, almával, a rák hússal és a majonézzel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
3. Tálalás
- Kanalazzuk a rák salátát a félretett rákpáncélokba, majd díszítsük a félretett rák lábakkal.
- A retket vágjuk cikkekre, és szórjuk meg a rák salátát kaporral és turbolyával.
- Helyezzük a töltött rákokat a crostinikkel együtt egy mutatós tálra, és tálaljuk az asztal közepén.
Tippek
- A rák salátát előre is elkészíthetjük: fóliával letakarva tároljuk hűtőszekrényben, hogy ne barnuljon meg.
- A crostiniket is grillezhetjük előre, majd légmentesen záródó dobozban tárolhatjuk.
- Tálaláskor csak töltsük meg a rákpáncélokat, és helyezzük a crostinik mellé.