Vegetáriánus pite vadon termő gombákkal
Vegetáriánus pite vadon termő gombákkal
Időzítés
Előkészítési idő: 75 perc
Sütési idő: 130 perc
Összesen: 205 perc
Adag: 8 személy
Hozzávalók
Tészta:
- 275 g hideg vaj (+ puha vaj a forma kikenéséhez)
- 500 g liszt (+ extra a nyújtáshoz)
- 5 g finom tengeri só
- 150 ml víz
Töltelék:
- 200 ml habtejszín
- 200 ml víz
- 50 ml szójaszósz
- 50 g szárított vargánya
- 600 g vegyes vadon termő gomba
- ½ zellergumó
- 1 póréhagyma (csak a fehér része)
- 2 fehér hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 teáskanál Madras curry por
- 4 evőkanál liszt
További hozzávalók:
- 1 tojássárgája
Előkészületek a vegetáriánus pitéhez
- A tésztához kockázzuk fel a vajat. Tegyük egy tálba az összes hozzávalót, és keverjük össze röviden. Ezután a tésztát helyezzük munkafelületre, és kézzel gyúrjuk homogén masszává. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
- Közben gyújtsuk be a faszenet a Big Green Egg-ben, és állítsuk be a hőmérsékletet 220 °C-ra a convEGGtor és az acél grillrács segítségével.
- A töltelékhez forraljuk fel a tejszínt, vizet és szójaszószt a szárított vargányával. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- Eközben tisztítsuk meg a gombákat, és vágjuk durvára. Hámozzuk meg a zellergumót, és kockázzuk fel 1 cm-es darabokra. A póréhagyma fehér részét vágjuk negyedekbe hosszában, majd szeleteljük 1 cm széles darabokra. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát.
Vegetáriánus pite elkészítése
- Olvasszuk meg a vajat a Green Dutch Oven-ben. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a curryport, és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a zellergumót, és pirítsuk további 3 percig. Keverjük hozzá a lisztet, és főzzük még 5 percig.
- Szűrjük át a lehűlt tejszínes szószt, majd öntsük a Dutch Ovenbe. Keverjük össze, és várjuk meg, míg besűrűsödik. Keverjük bele a gombákat, majd vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük bele a póréhagymát. Hagyjuk kihűlni.
- Vajazzuk ki a kis öntöttvas serpenyőt, és béleljük ki sütőpapírral. A tésztát osszuk ketté, a nagyobb részt nyújtsuk kör alakúra (3-4 mm vastagra), majd béleljük ki vele a serpenyőt úgy, hogy bőven túllógjon a széleken.
- Kanalazzuk bele a tölteléket, és simítsuk el. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, hogy fedélként szolgáljon. A tészta szélét kenjük meg egy lisztes-vizes keverékkel, majd fedjük le a pitét a tésztával. A túllógó széleket vágjuk vissza 2 cm-re, és egy villa segítségével zárjuk le légmentesen.
- Kenjük meg a tészta tetejét a felvert tojássárgájával, majd vágjunk ki egy kört a közepéből, és helyezzünk bele alufólia kéményt. A maradék tésztából készítsünk díszítést, és azt is kenjük meg tojással.
- Tegyük a serpenyőt a grillre, és süssük a pitét kb. 40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.