Marhaszegy (brisket)
Áttekintés
Előkészületek: 70 PERC
Elkészítés: 480 PERC
ÖSSZESEN: 555 PERC
Adag: 20 FŐRE
Mi a marhaszegy? A marhaszegy a marha mellrészéből származó hús, amely két izomból áll: a sovány húsrészből és egy zsírosabb darabból. Igazi amerikai klasszikusról van szó, amely a grillversenyeknek köszönhetően Európában is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A marhaszegy elkészítése nem igényel sok munkát, türelmet viszont igen. A pontos elkészítési idő nehezen felbecsülhető, mivel a hús vastagságától és zsírtartalmától függ. Kezdje el jó előre az elkészítését, mivel a kész marhaszegyet nyugodtan hagyhatja pár órán át pihenni.
Hozzávalók
Marhaszegy:
- 1 marhaszegy, kb. 5 kg
Pác:
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 ek. őrölt édesköménymag
- 1½ evőkanál fokhagymapor
- ½ ek. őrölt köménymag
- 1½ ek. szárított kakukkfű
- 1½ ek. szárított oregánó
- 1½ ek. sötétbarna cukor
- 1½ ek. fekete bors
- 1 ek. finom tengeri só
Előzetes műveletek
A marhaszegyről vágja le a kemény inakat és a felesleges zsírt. Keverje össze a pác valamennyi hozzávalóját.
Alaposan dörzsölje be a húsba a fűszerkeveréket, és legalább 1 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyja pihenni.
Marhaszegy elkészítése
Keverjen két marék Hickory füstölő faforgácsot a Big Green Eggben lévő faszénbe. Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be a convEGGtort, majd állítsa az EGG hőmérsékletét 125 °C-ra.
Az EGGmitt kesztyű használatával emelje fel a convEGGtort, és szórjon egy maroknyi Hickory füstölő faforgácsot a parázsló faszénre. Helyezze vissza a convEGGtort, és tegye a rostélyt az EGG-be. Tegye a marhaszegyet a rostélyra, és dugja a 2 tűs távhőmérőt a hús közepébe a maghőmérséklet mérése érdekében. Csukja be az EGG tetejét, és állítsa a hőmérőt 85 °C-ra. Hagyja a marhaszegyet kb. 8 órán át sülni 135 °C-on, amíg eléri a beállított maghőmérsékletet. Az elkészítési idő jelentősen változhat.
Vegye ki a marhaszegyet a Big Green Eggből, ha a hús maghőmérséklete elérte a beállított értéket. Csomagolja lazán alufóliába, és helyezze a marhaszegyet (a szigeteléshez) egy thermodobozba. Felvágás előtt legalább 120 percig pihentesse a húst.