Áttekintés
Előkészületek: 195 PERC
Elkészítés: 35 PERC
ÖSSZESEN: 230 PERC
Adag: 4 FŐRE
Igazán ízletes királyrák recept a Big Green Egghez. A királyrákhoz használt pác keleti ihletésű. Nassolnivalóként vagy előételként szolgálja fel a grillezett mangósalátával.
Hozzávalók
A királyrákhoz:
- 8 nagy királyrák (13/15-ös méret)
- 4 indiai citromfű kemény szára
A páchoz:
- 3 cm friss gyömbér
- 1 piros csilipaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál indiai citromfű (az indiai citromfű „levele”)
- 1 lime leve
- 300 ml mogyoróolaj
- 50 ml gyömbérszirup
A salátához:
- 75 g mini kelkáposzta
- 3 evőkanál olívaolaj
- ½ lime leve
- 1 avokádó
- ½ citrom leve
- ½ mangó
- ½ ek. mogyoróolaj
Előzetes műveletek
Tisztítsa meg a rákokat, hagyja rajta a fejet és a farkat. Vegye ki az emésztőrendszert.
A páchoz vagdalja vékonyra a gyömbért. Karikázza fel a piros csilipaprikát. Pucolja meg és vágja finomra a fokhagymát. Törje meg az indiai citromfüvet. Keverje össze a pác hozzávalóit, és ízlés szerint sózza és borsozza. Öntse a pácot a királyrákokra, és legalább 3 órán át pácolja a hűtőben.
Elkészítés
Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be az öntöttvas rostélyt, majd állítsa a hőmérsékletet 190 °C-ra. Időközben a salátához szórjon némi olívaolajat és lime-levet a kelkáposztára, és sózza-borsozza ízlés szerint. Vágja félbe az avokádót, vegye ki a magját, és hámozza meg. Vágja darabokra az avokádó húsát, és öntözze meg citromlével az elszíneződés megelőzése érdekében.
Vágja hegyesre az indiai citromfű kemény szárait, és fűzzön két királyrákot mindegyik szárra. Hámozza meg a mangót, vágja a húsát kb. 1 cm vastag szeletekre, és kavarja össze a mogyoróolajjal.
Tegye a mangószeleteket a grillre, és kb. 3 percig grillezze.
Másfél perc után fordítsa el a szeleteket 90 fokkal, hogy szép grillmintát kapjon. Fordítsa meg a mangót, és további 3 percig grillezze úgy, hogy másfél perc után ismét 90 fokkal elfordítja a szeleteket.
Vegye ki a mangót az EGG-ből, és vágja darabokra. Melegítse fel az EGG-et 220 °C-ra.
Helyezze a királyrákokat a rostélyra, és mindegyik oldalát kb. 2–2,5 percig grillezze.
Ossza el a kelkáposztát, az avokádót és a mangót a tányérokon, és helyezzen mindegyik tányérra egy-egy grillezett királyrákot.